Meslek Yüksekokulumuz Hukuk Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eda TUTAK tarafından “Deniz Gücünün Ulusal Güç İçindeki Yeri ve Küresel Rekabete Etkisi” isimli akademik seminer gerçekleştirilmiştir. Denizlerin ve deniz gücünün önemine dair konuların irdelendiği seminere, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz tarafından yoğun ilgi gösterilmiştir.

     Deniz gücünün küresel rekabete etkisini; tarihsel olaylar, ilgili teoriler ve önemli düşünürlerin fikirleri çerçevesinde açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Eda TUTAK konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

     “Devletlerin uluslararası ilişkilerde söz sahibi olabilmeleri ulusal güç kapasiteleri ile doğru orantılıdır. Tarih boyunca hem ulusal çıkarlarını koruma hem de uluslararası politikada söz sahibi olma arzusu, devletleri güç sahibi olmaya yöneltmiştir. Deniz gücü ise özellikle küresel konjonktür gereği devletler için önemli bir güç faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Karasal kaynakların giderek azalması, teknolojinin hızla gelişmesi, küresel ticaretin büyük oranda deniz yollarına bağlı olması, sürdürülebilir kalkınmada mavi ekonominin önemi, ulusal güvenlik ve refahta denizlerin artan payı gibi gelişmeler deniz gücünün önemini arttırmıştır.

     Savaş ve barış zamanında farklı roller üstlenen deniz gücü, içinde bulunduğumuz yüzyılda insani yardım operasyonlarından kaçakçılıkla mücadeleye, hidrokarbon kaynakları çıkarma faaliyetlerinden dış politik hedeflerin gerçekleştirilmesine kadar geniş çapta stratejik hedeflere hizmet etmektedir. Dolayısıyla deniz gücünün ulusal güç unsurları içindeki önemi ve küresel rekabete etkisi tarihin hiçbir döneminde bu denli yüksek olmamıştır.

     Deniz ve okyanus ortamının özelliklerini yansıtan ve ulusal gücün bir parçası olan deniz gücü, 21. yüzyılda jeopolitik ve jeostratejik avantajlar sağlayarak bir devletin bölgesel ve küresel arenada lider konuma gelmesine katkı sunmaktadır.”

     Seminerin sonunda öğrenciler ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtlayan Sayın TUTAK, “Denizlere Hâkim Olan Dünyaya Hâkim Olur.” sözünün Amerikalı deniz teorisyeni A. Thayer Mahan tarafından değil Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa tarafından söylendiğini ifade ederek sözlerini tamamlamıştır.

     Seminer, İdari, Mali ve Akademik İşlerden Sorumlu Müdür Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ramazan Eyüp GERGİN’in, Hukuk Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Eda TUTAK’a teşekkür belgesi takdim etmesi ile son buldu.